2015. szeptember 21., hétfő

Mik a tenisz szabályai?


A tenisz szabályai röviden:

A szervát a vonal mögül, labdát feldobva kel elütni. Ha cipő érintette a vonalat, az ellenfélé a pont. Ha a labda a hálóban kötött ki szervát kövezően, a játékos újra szerválhat egyszer. Ha érinti a hálót de átmegy, akkor is őjra szerválhat.

Általában a meccset két nyert szettig kell játszani. Ha mindkét játékos 1 szettet nyert, akkor kerül sor a döntő játszmára. A döntő játszma nyertese nyeri meg a meccset.
Amikor a játékos megnyer egy pontot, akkor az állás 15 - semmi. Mindig annak a játékosnak a pontszámát mondják először, aki szervál.
Ha a játékos 2 pontot nyer, akkor az állás 30 - semmi, ha hármat, akkor 40 - semmi, ha négy pontot nyer egymás után, akkor megnyerte az első játékot (game-et).
4 pont megnyerése után csak akkor nyer játékot, ha ellenfele eközben nem nyer több, mint 3 pontot, azaz az állás 40 : 30.
Ha az állás 40 : 40 (40 mind), akkor az egyik játékosnak 2 egymást követő pont megnyerése kell a játék megnyeréséhez. 40 mind állás után az állás "Adogatóelőny" vagy "Fogadóelőny".
Ahhoz, hogy egy játékos megnyerje az első játszmát (szettet), ahhoz legalább 6 játékot kell nyernie, de úgy mint a pontok esetében, itt is kettő különbséggel lehet nyerni. Így a szett eredménye lehet 6 :0-tól egészen 6 : 4-ig.
Ha mindkét játékosnak 6 nyert játéka van, akkor a szett eredményét rövidített játékkal döntik el. A rövidített játékot az, nyeri, aki hamarabb éri el a 7 pontot; itt is kettő különbséggel kell nyerni. A játékosok a rövidítés alatt 2 pontonként váltják a szervát.
A rövidítés alatt minden 6-tal osztható állásnál a játékosok térfelet cserélnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése