2015. december 4., péntek

Kezdő futóknak

Kezdő futók hibái:
1. Rossz cipő
2. Túl sok futás
3. Hosszú, elnyújtott lépéssel futás
4. gyorsulás hegyről lefele
5. rossz karmozgás
6. nem megfelelő folyadék bevitel
    20 percenként 2 dl vizet futás közben
7. nem megfelelő ruházat
8. túledzés
9. túl gyors rajt

Palesztina vagy Palesztin Autonóm Területek, hivatalosan Palesztin Autonómia jelenleg 127 ország által hivatalosan elismert de jure terület a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen.

A Földnek 7 kontinense és 260 legmagasabb szintű területi egysége van. A 260 területi egység közül: 193 független ország, 4 társult ország, 8 de facto ország, 1 nemzetközi terület (az Antarktisz), 3 vitatott államiságú terület, 51 pedig külbirtok (melyek közül 19 lakatlan).

De facto állam olyan állam, amely a gyakorlatban önállóként működik, de az államiságát nemzetközi viszonylatban vitatják és szuverenitását az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sem ismeri el. A hasonló státuszú vitatott államiságú területek külön cikkben szerepelnek.

paradigma. Minta, összehasonlításra alkalmazott példa.

proaktív. Előrelátóan cselekvő; felelősségteljes, önmagáért felelősséget vállaló; 

Mianmar (hiv.: Mianmari Államszövetség Köztársasága korábban Burma) állam Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget közötti területen. 

protezsál. pártfogol, támogat. 

A gróf nagyfokú autonómiával rendelkező feudális nagybirtokosokat jelentette, akik egy-egy területi egység vezetői, a helyi közigazgatás, katonai és bírói hatalom birtokosai voltak.
Örökletes főnemesi cím. A középkori Magyarországon a cím megfelelője az ispán volt.  Az első így nevezett (grófi) címet 1453-ban Hunyadi János kapta V. Lászlótól.

autonómia. önállóság, függetlenség pl az államtól.

moratórium. Valaminek a felfüggesztése, vagy időleges elhalasztása. Jogi értelemben: haladék, türelmi idő.

attasé. Egyfajta diplomáciai rang. Általában a legalacsonyabb diplomáciai beosztású követségi munkatársak az attasék. 

A dél-amerikai Amazonas folyó (spanyolul: Río Amazonas, portugálul: Rio Amazonas) Földünk legbővizűbb folyama, a világ leghosszabb folyója. Az Amazonason több víz folyik le, mint a Mississippin, a Níluson és a Jangcén együttvéve.

A boszorkányokhoz több országban is számos monda, hagyomány kötődik. A boszorkányszombaton a hagyomány szerint (általában május 1-jén) a boszorkányok az ördögökkel találkoznak, német és magyar hiedelmek szerint gyakran hegytetőn (mint például a budai Gellért-hegyen), ez a Walpurgis-éj.
Egy másik hiedelem szerint karácsonykor egy megfelelően elkészített Luca-székről az éjféli misén meg lehet látni a boszorkányokat a templomban.
A Luca széke készítését december 13-án kezdik el és kilencféle fát használnak: kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát. Szögek helyett kizárólag fából faragott ékek tartják össze. 13 napig készül úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehet rajta elvégezni, innen ered az a népi mondás is, hogy „Lassan készül, mint a Luca széke”.

Baka - öreg katona, rendfokozat nélküli katona, vagy bakancs

A II. világháború vége óta az angol mint világkommunikációs nyelv a nemzetközi szinten legfontosabb világnyelv.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése