2015. október 3., szombat

Hogyan szabaduljak meg a szájpenésztől?

Sokan küzdenek ezzel a problémával, csak kevesen fordulnak segítséghez. Az AFTA mind szájpenész minden ember életében legalább egyszer megjelenik. Statisztikák szerin. Magától el is múlik. De vannak módszerek amelyeknek köszönhetően elviselhetőbbé tehetjük. 

Egyelőre csak találgathatunk, hogy pontosan mitől alakul ki az afta a száj nyálkahártyáján, az ínyen vagy az arc belső felén. Jelen tudásunk szerint a nyálkahártya fekélyszerű sérülését vitaminhiány, ételallergia, fizikai károsodás vagy túl savas ételek, italok fogyasztása éppúgy okozhatja, mint a túlhajszolt életmód.

Külső kezelés

- SZÁJVÍZ: egy erős, antibakteriális vagy gyulladáscsökkentő szájvíz jó alapja lehet a gyógyulásnak. Ha tisztán tartjuk a szájüregünket és vigyázunk, hogy a sebbe minél kevesebb baktérium jusson, azzal

- TIMSÓ RÚD: a timsót évezredek óta használják sebgyógyításra az emberek. Bizonyított vérzéscsillapító, fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt hatékonyan alkalmazhatjuk az afta kezelésére is.

- ZSÁLYA: a zsályát kétféleképpen használhatjuk az afta gyógyítására: egyrészt leveleiből készíthetünk főzetet (kb. 3 evőkanál zsályalevelet 1 liter vízzel forrázzunk le, s leszűrve ezzel öblögessünk), másrészt őrölt zsályával is bekenhetjük az érintett területet.

- TERMÉSZETES ÖBLÖGETŐK: szódabikarbóna vagy só és víz keverékével öblögetve biztosítjuk szájüregünk fertőtlenítését, ám fontos, hogy ezeket az öblögetőket soha ne nyeljük le!

- ALOE VERA: ha valaki tart otthon aloe növényt, a szárából nyert nedvvel vagy más aloés készítménnyel bekenheti a sebet, ezzel gyorsítva a gyógyulást.

- PROPOLISZ: az aftát és a körülötte lévő területet propolisz tinktúrával bekenve segíthetjük a nyálkahártya regenerálódását.

- JÉG: bár ez a módszer inkább csak fájdalomcsillapításra jó, annak viszont kiváló – tegyünk jégkockát az aftára, vagy öblögessünk jeges vízzel, így nyugtatva meg az érintett területet.

- SZÁJÁPOLÁSI SZOKÁSOK: figyeljünk oda a napi kétszeri, alapos fogmosásra, hiszen a tiszta, baktériummentes környezet segíti az afta gyógyulását. Ha gyanakszunk rá, hogy valamilyen allergia okozza az afta megjelenését, válthatunk bio, homeopátiás, ájurvédikus vagy SLS-mentes fogkrémre – ezekben a termékekben található a legkevesebb allergén anyag.

Belső kezelés

- TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK: kerüljük a túl savas ételek és italok (pl. citrusfélék, szénsavas üdítők, energiaitalok, stb.) fogyasztását és főzéshez se használjunk túl erős fűszereket. Érdemes mellőzni a magvakat, dióféléket, kemény ropogtatnivalókat az étrendünkből, ezek újból megsérthetik a gyógyulófélben lévő területet.

-ALLERGIA: egyesek szerint ételallergia is okozhatja az afta megjelenését, ezért érdemes felülvizsgálni étrendünket: a paradicsom, a kagyló, a diófélék és a csokoládé mind kerülendők, de van, hogy lisztérzékenység vezet a fekély kialakulásához.

- VITAMINPÓTLÁS: B-12 vitamin vagy vashiány előidézheti a seb megjelenését, így fontos pótolnunk ezeket az anyagokat – jó megoldás lehet a komplex B-vitamin készítmény alkalmazása is.

- ALKOHOL, DOHÁNYZÁS: káros szenvedélyeink egyike sem támogatja a nyálkahártya gyógyulását, tehát erre az időre mindenképp érdemes mérsékelni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

- STRESSZ LEVEZETÉSE: lelki tényezők szintén kiválhatják az afta megjelenését. Találjuk meg a legjobb feszültségoldó módszereket: sportoljunk, meditáljunk vagy kérjük szakember segítségét!

felgyorsíthatjuk a regenerálódást. Mehetünk drogériába, de a legjobb, ha a gyógyszertárban kérünk segítséget a legmegfelelőbb szer kiválasztásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése