2015. október 11., vasárnap

Ki az igazi William Turner?

Ha neked is a Karib tenger kalózai című film jutott eszedbe, akkor nem vagy egyedül. Azonban most Joseph Mallord William Turnerről fogok beszélni neked. 

Ő egy Angol romantikus festő volt a XIX. századi modern festészet irányzatainak elindítója.

Az angol romantika egyik utolsó képviselője, akinek varázslatos akvarell tájképeit már a realizmus előfutárának tekintik. Munkáit már fiatalon bemutathatta. Életét a művészetnek szentelte, és különbözvén más, korabeli művészektől, pályáját valamivel nagyobb siker kísérte, mint sok más kortársáét.

Joseph Mallord William Turner 1775 április 23-án született Londonban. Apja borbély volt, anyja meghalt, amikor ő még kicsi volt. A fiú csak rövid ideig járt iskolába, aztán apja tanította otthon olvasni, de ezen kívül csak a művészettel foglalkozott.

13 évesen készített rajzait az apja fodrászüzletének kirakatába tette ki eladni. 15 éves volt, amikor óriási elismerésben részesült: az egyik képét bevették a Akadémiára. 18 évesen saját stúdiója volt. 20 éves sem volt amikor már rajzainak másolatait is megvették. Hamar kivívta az Akadémia elismerését, így 1802-ben, 27 évesen az Királyi Akadémia teljes jogú tagjává választották.

Ezután bejárja Európát, Velence sok inspirációt adott számos munkájához. Akárhol járt is, tanulmányozta az ég és a tenger hatását mindenféle időjárásban. Az évek során sajátos festőtechnikát alakított ki: amit valóságosan látott, lefordította a saját könnyed romantikus stílusára és ezt rögzítette vásznán.

Ahogy öregedett, egyre szeszélyesebb lett. Apján kívül, akivel 30 évig élt együtt, nem volt más közeli barátja. Senkinek sem engedte meg, hogy nézze festés közben. Feladta a találkozásokat az Akadémia hallgatóival is. Ismerősei körében senki nem látta őt hónapokig…

Folytatta utazásait, de immáron egyedül. Továbbra is kiállított, de mindig elutasította a vevőket. Amikor pedig mégis meggyőzték, hogy eladjon egy képet, napokig lehangolt volt.
1850-ben állított ki utoljára. Egy nap aztán eltűnt a házából. A házmester hónapokig tartó keresés után találta meg Chelsea-ben egy házban bujkálva. Aztán hosszan tartó betegeskedés után, 1851 december 19-én utolérte a halál.
Kérésére a Szent Pál székesegyházban helyezték örök nyugalomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése