2015. november 16., hétfő

Szavak

A frikandó francia eredetű szó, más néven borjúremek, fehér pecsenye, fekete pecsenye a borjúcomb legfinomabb része, illetve a belőle készült húsétel. A sertéscomb megfelelő részét is így nevezik, a felsállal, a dióval és a rózsával együtt alkotja a sertéscombot. A frikandó a comb középső, hátsó részén található, szeletben, frissen nem süthető és nem is grillezhető. Minden más formában viszont nagyon finom.

doxológia - Isten fölségének dicsőítése.
A kis doxológia a keresztény egyház alapimádságainak és ún. röpimáinak egyike. Tartalma szerint a Szentháromság öröktől fogva való és mindörökké tartó dicsőségéről (szent voltáról) szól. Részét alkotja mind a hivatalos liturgiának, mind a népi ájtatosságoknak.
A röpima pár szavas imádság a keresztény vallásban, a katolikus egyházban.
Lehet hivatalos, vagy egyéni. A hivatalos röpimák közül néhány beépült a liturgiába is. A kápolnák falára a hívek által elhelyezett táblácskákon gyakran olvashatók röpimák.

A nagy doxológia a római katolikus mise „Gloria in Excelsis Deo” („Dicsőség a magasságban Istennek!”) kezdetű – legtöbbször énekelt – imája, amelyet a köznapi szóhasználatban – első szava után – csaknem mindig Dicsőségnek vagy Glóriának neveznek. Szövege ritmikus próza, amely egyszerre dicsőíti az Atyát, a Fiút és a Szentlelket. Az ünnepi szentmise állandó része, a Kyrie eleison után.

Euripidész (Szalamisz szigete, i. e. 480 – Arethusza?, i. e. 406) görög tragédiaköltő, Aiszkhülosz és Szophoklész mellett a három nagy görög tragédiaköltő egyike.







A Médea görög mitológiai eredetű név, a Médeia alakból származik. Jelentése bölcs asszony.

Kontinensek - A Földnek 7 kontinense és 260 legmagasabb szintű területi egysége van. A 260 területi egység közül: 193 független ország, 4 társult ország, 8 de facto ország, 1 nemzetközi terület (az Antarktisz), 3 vitatott államiságú terület, 51 pedig külbirtok (melyek közül 19 lakatlan).
A kontinens, avagy földrész, világrész, a Föld szárazföldjeinek nagy egysége. A kontinensek közös tulajdonsága az, hogy valamely kontinentális kéreg részei.
De facto állam olyan állam, amely a gyakorlatban önállóként működik, de az államiságát nemzetközi viszonylatban vitatják és szuverenitását az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) sem ismeri el. 

A század több (2-8) szakaszból álló katonai egység. Egy század létszáma általában 75 és 200 fő között van, parancsnoka rendszerint százados, esetleg főhadnagy.

A szaxofon atyja, Adolphe Sax (1814–1894) belga hangszerkészítő volt, akinek munkálkodása, sok újítása több területen is jelentősen előmozdította a fúvós hangszerek fejlődését. A legelső szaxofon Párizsban, 1842-ben született, basszus hangfekvésben, C hangolásban, és már minden lényeges vonásában a mai szaxofonokhoz hasonlított: bő méretezésű, kónikus fém teste, egynyelvű nádsíppal működő fúvókája és a korában újdonságnak számító Böhm-rendszerű billentyűzete volt.

Bajorország (németül Bayern) Németország legnagyobb területű tartománya. 1919 óta hivatalos elnevezése Bajor Szabadállam (Freistaat Bayern), ami a korábbi királyság helyett választott köztársasági államformát jelzi. A peremterületein hegyvidéki tartomány gazdasági ereje miatt az ország egyik legfontosabb területe. Gazdag hagyományokkal rendelkezik, és a világon mindenütt ismert a bajor sör kiváló minősége.

Hirosima város Japánban, a fő sziget, Honsú nyugati részén. Hirosima prefektúra székhelye és a Csúgoku régió legnagyobb városa. 1945. augusztus 6-án, a második világháború alatt atomtámadás érte.
Franklin Delano Roosevelt  amerikai politikus, az Egyesült Államok 32. elnöke, akit 4 terminusra választottak meg. 1933–1945 között volt elnök és ő volt az egyetlen, aki két ciklusnál tovább vezette a Fehér Házat.
Harry S. Truman (1884. május 8. – 1972. december 26.) az Amerikai Egyesült Államok 33. elnöke.

A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger Deep, ahol a tenger mélysége 10 994 méter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése