2016. január 22., péntek

Edzés előtt:
Edzés előtt 0,5-2 órával enned kell,elfogyasztott étel energiával lásson el
Kitűnő példa erre egy teljes kiőrlésű zabpehely, vagy toast, egy tojás egy gyümölccsel, vagy egy pulyka szendvics teljes kiőrlésű kenyérrel. Attól függően, mikor edzel, lehet, hogy egy snack is elég, mint pl. egy joghurt és egy gyümölcs.
Az étkezés fehérje része legyen könnyen emészthető, de se nem túl gyors, se nem túl lassú. Kerülendő ilyenkor a túró (a lassú kazein miatt) és a tejsavó is
tehát mehet edzés előtt többek között a csirkemell, hal és a tojásfehérje.
Edzés előtt érdemes tehát zabpelyhet, babot, barnarizst, zöldségeket vagy teljes kiőrlésű tésztát fogyasztani.

Például, ha izmosabb akarsz lenni, több fehérjére lesz szükséged. Ha az az életed célja, hogy lefuss egy maratont, akkor a szénhidrát bevitelt kell növelned az étrendedben.
  • Banán, avagy a természet energiaszelete. A banán tele van gyorsan emészthető szénhidrátokkal és káliummal, amely segít fenntartani az idegek és az izmok működését. Mivel a test nem képes hosszú ideig tárolni a káliumot, ezért egy közepes méretű banán elfogyasztása segíthet fenntartani a magas káliumszintet testedben, legalább az edzés időtartamára. Tegyél egy banánt a turmixgépbe, egy kis adag zsírszegény joghurttal turmixold össze és fogyaszd el edzés előtt 30 perccel.
  • Zabpehely: Tele van rostokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal, ami hosszú időre energiát biztosít a testednek. A zabpehely magas B-vitamin tartalommal rendelkezik, ami segít a szénhidrátok energiává való átalakításában. Turmixolj össze 2-3 evőkanál zabpelyhet egy adag gyors felszívódású fehérjével és idd meg kb. fél órával edzést megelőzően.
  • Gyümölcsturmix: Könnyen fogyasztható és gyorsan emészthető energiaforrás. Turmixolj össze egy fél pohárnyit a kedvenc gyümölcsödből egy kis doboz zsírszegény joghurttal vagy fehérjeporral. A gyümölcsben található gyorsan felszívódó szénhidrátok kirobbanó erőt adnak az edzés elején, a fehérjék pedig lassú felszívódásuk révén fenntartják ezt az energiát, illetve megvédik izomzatodat a leépüléstől.

Edzés közben:

Ha elég vizet iszol, az azt jelenti, hogy képes leszel fenntartani a fizikai aktivitásodat az edzések folyamán. Tanácsos legalább 2-3 pohár vizet meginni edzés előtt, és után, valamint 15-20 percenként az edzés folyamán


Edzés után:
szénhidrátok segítenek az energia visszanyerésében, a fehérje pedig az izmok építésében
Például csirke rizzsel, és párolt zöldséggel, vagy egy tonhalas szendvics teljes kiőrlésű kenyérrel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése