2016. január 6., szerda

internál. kényszerből más lakhelyre telepít.

asztrológia
Az astron csillag és a logos beszéd szavak összetétele. A hagyományos szótári értelmezés szerint az asztrológia jelentése "olyan tudomány, amely megjósolja a jövőt, és megmutatja, hogy az égitestek milyen hatással vannak az emberek sorsára..."

asztronómia. Az égitestekkel foglalkozó tudomány.

kongresszus. Magasrangú résztvevőkkel tartott fontos nemzetközi tanácskozás. 

kapitalista. tőkés, aki a pénzét vállalkozásba fektetve a munkásainak sanyargatásával nyereséghez jut. 

Beregszász/Népesség  24 458

Békehadtest az USA kormánya által 1961-ben létrehozott szerv., mely amerikai önkénteseket küld külföldre, elsősorban a fejlődő országokba. Célja a világbéke és a nemzetközi barátság elősegítése. A szakképzett önkéntesek szakmai és emberbaráti segítséget nyújtanak az erre rászoruló országoknak és embercsoportoknak, hogy segítsék a szakemberképzést, a nehézségek leküzdését. A Békehadtest célja továbbá az USA pol.-jának képviselete, propagandaanyagok terjesztése, az amerikai életfelfogás megismertetése más népekkel, ill. más népek kultúrájának megismertetése az amerikai társ.-mal. Az önkéntesek jelenleg mintegy 60 országban dolgoznak.

Némó Kapitány - Jules Verne egyik leghíresebb tudományos-fantasztikus műve az 1870-ben megjelent Nemo kapitány (eredeti címe: Húszezer mérföld a tenger alatt, franciául Vingt mille lieues sous les mers).

Hans Christian Andersen meséi
BORSÓSZEM-HERCEGKISASSZONY
A KIS HABLEÁNY
A RÚT KISKACSA
PÖTTÖM PANNA    

Grimm mesék - A Gyermek- és családi mesék (németül: Kinder- und Hausmärchen) Jacob és Wilhelm Grimm 1812 és 1857 között megjelent népmesegyűjteménye, a világ egyik legismertebb mesegyűjteménye, melyet az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánított. A benne foglalt történeteket rengetegszer dolgozták és dolgozzák fel máig a filmművészetben, színházban, zenében egyaránt, többek között Walt Disney is filmesített és merített a gyűjteményből. 

Az UNESCO – (angolul: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1945. november 16-án alakult meg.

Észak korea 25 mill
Dél korea 50 mill

Rubik-kocka egy háromdimenziós logikai játék, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. Elődjének, pontosabban a Rubik-kocka alapjának – bár az csupán csak 2 dimenziós – az 1878-ban Sam Loyd által feltalált 15-ös tologatós rejtvényt tartják. Valószínűleg azért, mert ez hasonlítható leginkább a kockához. A Rubik-kocka eredeti neve bűvös kocka volt, a szabadalmi leírásban, térbeli logikai játékként nevezte meg alkotója a mechanikus, egyéni logikai játékot.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése