2016. január 15., péntek

Yorkshire puding

Hozzávalók
  • 4 nagyobb tojás
  • 4 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
Elkészítés
Elsőként melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A tojásokat a tejjel és egy csipet sóval együtt öntsük egy nagy keverőtálba. Elektromos mixerrel verjük fel jó alaposan, majd hagyjuk állni 10 percet. Szitáljuk át a lisztet is, és keverjük csomómentesre a masszával. A tésztát hagyjuk pihenni legalább fél órát. A muffin formákat kenjük ki némi olajjal, és helyezzük őket a sütőbe. Ha már elég forró az olaj, vegyük ki és tegyük bele a masszát is. Ezt a tepsit tegyük egy simába, amit félig feltöltünk vízzel. Így a tészta nagyon omlós és puha lesz. Kb. 20 perc sütés kell neki.

Egészséges életmód. 
sütéshez inkább használjunk olíva olajat.

Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

 Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. 

teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett.

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget.Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható.

Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.
Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek.
Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.

részesítsük előnyben a fehér húsokat: hal, szárnyas.
rendszeres testmozgás és a súlykontroll.  

Jó cikk az e-bay-ről:
http://logout.hu/cikk/ebay_segitseg_kezdoknek/osszegzes.html
és
a PayPal-ről:
http://cinnamon4x.cafeblog.hu/2015/01/06/paypal-fizetes-regisztracio-hasznalat-elonyok-leggyakoribb-csalasi-kiserletek/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése