2016. január 3., vasárnap

Søren Aabye Kierkegaard (Koppenhága, 1813. május 5. – Koppenhága, 1855. november 11.)
19. századi dán filozófus és teológus.
Kierkegaard a 19. század nagy magányos gondolkodója néven is ismert. Részben Viktor Eremita álnéven írt személyes hangvételű irodalmi, világos szemléletű filozófiai és pszichológiai elemzéseket és teológiai írásokat. Keresztény, vallásos nézőpontja, amely saját hitküzdelmeinek a háttere, minden írásában fellelhető. Elemzései az ember létmódjától a 20. század egzisztencialista filozófiája számára döntő ösztönzést adtak.






szocializmus. Olyan politikai nézet, melyben a magánérdekeket elvetik, a társadalmi egyenlőséget és az anyagi javak igazságos elosztását célozzák.


Norvég                                                       Svéd                                              Finn


A termodinamika (ma már ritkán használt magyar nevén hőtan) a fizika energiaátalakulásokkal foglalkozó tudományterülete.

0. főtétel: a termodinamikai rendszer egyensúlya
I. főtétel – Energiamegmaradás törvénye
II. főtétel -
A második főtétel a spontán folyamatok irányát szabja meg.
III. főtétel -


A tuba a tölcséres fúvókájú, más néven rézfúvós hangszerek közül a legmélyebb hangú, a modern szimfonikus zenekarok egyik legfrissebb tagja. A 19. század közepén jelent meg. Három – hat szelepe van, kónikus, azaz növekvő keresztmetszetű furattal rendelkezik.

 

 

 

 

 

 

Az Avogadro-szám vagy Avogadro-állandó (NA) egy értékét tekintve nagy állandó, melyet a kémiában és a fizikában használnak. Az Avogadro-szám értéke a hivatalos definíció szerint a szénatomok száma 12 gramm (0,012 kg) 12-es tömegszámú szénizotópban. Ez a szám körülbelül 6,022·1023 db. Azért választották a szén 12-es tömegszámú izotópját, mint hivatkozási alapot, mert ennek atomtömege különlegesen pontosan lemérhető.
Egy mól bármely anyag (atomok, ionok, molekulák, vagy képlet-elemek) Avogadro-számnyi részecskéjét jelenti.

idealista. Az erkölcsi eszményekhez ragaszkodó; gyakorlatiatlan; az érdekek befolyásoló hatását el nem ismerő.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése